
Arbeidsplasser
Hvert år går rundt en million unge i Tanzania ut i arbeidsledighet. Med høyere utdanning er mulighetene for arbeid bedre, men høyere utdanning er ikke mulig for alle. Fagskoleutdanning er også viktig, men det er utfordrende å skaffe seg praktisk arbeid som gir en levedyktig lønn i Tanzania.
Etter hvert som flere av barna i Bahati House ble unge voksne, vokste det også frem et behov og en idé om å være med å bidra til etablering og utvikling av små bedrifter der de unge kan skape sine egne arbeidsplasser.
Familiegården
Det var lenge et ønske om å etablere en familiegård som kunne gi mulighet for arbeid for de unge fra Bahati House som ikke kunne gå videre på skole etter videregående. Sammen med mama Bahati og de eldste barna, begynte vi å etablere en plan for en slik gårdsdrift.
Vi var heldige som kom i kontakt med et privat investeringsselskap som ønsket å investere i bistand. Med deres hjelp ble det kjøpt et jordstykke. Jorden ble ryddet, to hønsehus og et gårdshus ble bygget. Deretter fikk vi god støtte fra Sirdal kommunes Solidaritetsfond, som støttet med resterende del. Eiendommen ble inngjerdet og det ble installert et solcellesystem. Det ble gravd brønn og jorden ble dyrket. Jumanne, en av de eldste guttene fra familiehjemmet, flyttet inn i gårdshuset og ble gårdsdrifter.
Etableringen av gården skulle vise seg å bli enda mer nødvendig enn vi opprinnelig hadde sett for oss. Gjennom koronapandemien ga gården ikke bare nødvendig tilskudd til familiehjemmet i form av mat, det var også samlende for familien og ga håp og motivasjon i en vanskelig tid.
Mangel på grunnvann har satt store begrensninger for veksten på gården. På tross av denne utfordringen har gårdsdriften fortsatt fremover med god hjelp fra en Spleis (støttet av Felleskjøpet) og mange gode bondevenner, og i dag har tre unge voksne sin arbeidsplass ved gården.
Det er nå etablert et vanning system som utnytter seg av regnvannet. Med nok vann tilgjengelig vil det være mulig å utvide både hønseproduksjon og dyrking og gården vil etterhvert kunne gi nok avkastning til både lønninger og videre investeringer.

Matutsalg / kaféprosjektet
Gårdsprosjektet viste seg å ha positiv effekt. Ikke bare på de unge som fikk en arbeidsplass, men for hele familien. Resultatet ga oss tro på konseptet og motivasjon for å bidra til at flere skulle få skape sin egen arbeidsplass.
Mariam, en av de eldste jentene i Bahati House, tok fagkurs innen matlaging- og konditori etter videregående. Da Mariam var ferdig med kurset, tok kun skolepapirer og kursbevis med seg og reiste inn til sentrum av Tanga for å spørre etter arbeid. Dessverre var der ingen som kunne tilby henne arbeid. Mariam er opptatt av å kunne være selvstendig, og mens hun lette etter arbeid, begynte å skissere en bedriftsplan for et lite utsalgssted.
Med hjelp av midler gitt av organisasjonen Zonta kunne Home of Bahati kjøpe en tomt ved en av innfartsveiene til Tanga. Det er mange reisende og stor trafikk i området, som gjør det til en god lokasjon for en bedrift. Mariam fikk også bygget et lite utsalgssted med midlene fra Zonta, og handle inn det hun trengte av utstyr for å tilberede og servere mat.
Hver dag reiste Mariam til utsalgsstedet. Her tilberedte hun enkle lokale retter som hun solgte. På denne måten klarte hun å etablere sin egen arbeidsplass. Inntekten ga lønn til Mariam samt dekket innkjøp av nye råvarer.
Mariam er nå etablert med sin egen familie. Hun og mannen valgte etter en stund å flytte til Dar es Salaam, da han hadde mulighet for arbeid der. Mariam fortsatte med matutsalg fra deres nye hjem.
Mama Bahati drifter nå utsalgsstedet videre, og de eldste barna er med å hjelper når de har fri fra skolen. Utsalgsstedet vil kunne gi arbeid til flere fra familiehjemmet, og det er med å skape en større trygghet for barna og de unge.
Tusen takk til Zonta som hadde tro på prosjektet!

Mariam fikk skape sin egen arbeidsplass og fikk muligheten til å bli selvforsørget.